.

26 iunie 2013

Man of Steel (2013)

Man of Steel (2013) on IMDb
  Am învățat demult să nu mă mai duc la pomul lăudat cu sacul, așa că am fost doar cu o punguță și nici măcar asta nu s-a umplut. Da, cam atât de prost este acest reboot. 

După cele 143 de minute petrecute în compania unuia dintre cele mai așteptate filme ale anului speram să ies din sala de cinema cu câteva momente memorabile în cap, cu un feeling plăcut specific unui blockbuster și bineînțeles, cu un interes ridicat pentru sequel. Mai exact, la o întoarcere la origini a lui Superman undeva la nivelul lui Batman Begins. Din păcate, am ieșit doar cu o plictiseală cruntă și cu o mare durere de cap și de ochi. Nici nu este loc de comparație între cele două reboot-uri. Cu excepția efectelor speciale Man of Steel nu are mai nimic de oferit.

Multe replici par citite de pe prompter și au un ton supărător de predici, cadrul în care se desfășoară acțiunea este 90% photoshopat și nu are pic de realism, shaky cam-ul ăla este agasant la fel ca și multitudinea de cadre cu fețele personajelor în prim plan și cu fundalul neclar, flashback-urile nu își ating scopul și par introduse doar pentru a mai acoperi din incoerența scenariului, Henry Cavill este mai inexpresiv decât o apă plată, Kevin Costner și Diane Lane sunt doar cu numele în distribuție, Amy Adams și Russell Crowe puteau fi puși mult mai bine în evidență, muzica lui Zimmer este folosită prost (de multe ori se aude încet, undeva într-un fundal îndepărtat) și nu are efectul așteptat, 3D-ul este degeaba pentru că a fost convertit în post-producție doar ca să fie în trend, emoția rămâne în interiorul ecranului pentru că habar nu au avut cum să contureze personajele încât să-ți pese de ele (sau nu a fost pe lista lor de interese), suspansul lipsește și el, relația dintre "Kal-El" și "Lois Lane" este cusută cu cea mai albă ață, iar lupta de final este o distrugere în masă în care ar fi trebuit să moară sau să fie răniți câteva mii de oameni ... sau blocurile alea erau nelocuibile ?!.
Culmea este că penibilul nu se oprește aici și atinge cote mult mai ridicate atunci când, după atâtea distrugeri, tot "dramatismul" și toată "esența" sunt concentrate în scena cu acea familie amenințată de Zod ?! (what ??...hai să fim serioși). 
În plus, nu scăpăm de aceleași chestii răsuflate cu stupiditatea armatei americane, cu distrugerea pământului, cu conflictele interioare ale supereroului ș.a.m.d., ba mai mult, avem o alegoria subtilă, dar tâmpită, între Superman și Iisus... ce ziceți de asta ?!

Singurele plusuri pe care i le găsesc sunt actingul bun al lui Michael Shannon, modul în care își face intrarea Zod pe pământ, câteva chestii originale în scenariu legate de Krypton și o scenă captivantă și bine realizată cu zborul supereroului.

Concluzia: un reboot de toată jena ce ignoră sentimentele și inteligența spectatorului și îi servește o tonă de efecte speciale și mult zgomot de fond. Nu, mulțumesc! 


VERDICT:

2 comentarii :