.

17 iunie 2013

Funeralii fericite (2013)

Funeralii fericite (2013) on IMDb
  Funeralii fericite, a doua colaborare regizor-scenarist dintre Horațiu Mălăele și Adrian Lustig, se face plăcut, are stil, are farmec, dar nu suficient încât să se ridice la același nivel calitativ impus de Nunta mută.

Motivul este cât se poate de simplu și ne face să arătăm cu degetul spre scenariul dezordonat și ciuruit pe alocuri. Momente inserate fără rost (de ex: trei mafioţi vin fără motiv să ceară taxă de protecţie şi tot fără motiv dispar de tot din peisaj), momente extrem de previzibile (modul în care Igor este scos din scenă, dar şi finalul care are "chef de joacă"), momente forţate din lipsă de imaginaţie (ceea ce se întâmplă cu personajul Kiril) şi o împletire neprofesionistă a realului cu irealul. Nu pot să nu apreciez totuși satira foarte bună adusă societății contemporane și modul original și sincer în care își transmite mesajul.

Regia lui Mălăele vine cu un mare progres față de primul său film și pe lângă coerență, cursivitate și creativitate, ne oferă în câteva cadre și un adevărat deliciu vizual. Omul ăsta dovedește încă o dată că este un geniu care, din păcate, nu s-a născut unde trebuia pentru a putea fi recunoscut și la nivel mondial.

Din punct de vedere al actingului, pe lângă rolul foarte bun al lui Mălăele, merită mențiuni speciale atât rolurile bune făcute de Crina Semciuc și de Igor Caraș Romanov, cât și aparițiile foarte scurte, dar de efect, ale unor actori ca Gheorghe Ifrim, Valentin Popescu, Dorina Lazăr sau Bogdan Cotleț.

În încheiere, mai simt nevoia să laud coloana sonoră a lui Vladimir Cosma care accentuează foarte bine emoția în anumite momente cheie, dar și sonorizarea, un element de care ne-am tot plâns la majoritatea producțiilor românești. Da dom'le, de data asta nu a trebuit să-mi ciulesc urechile 90% din film pentru a putea înțelege ce bălmăjesc actorii.
Concluzia: chiar dacă are minusuri supărătoare la nivel de scenariu, pentru o porție de umor, pentru un strop de emoție, pentru mesaj și nu în ultimul rând pentru viziunea regizorală, merită clar o vizită la cinema. 


VERDICT:

Official Site: https://www.facebook.com/FuneraliiFericite?fref=ts
Sites: Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu