.

23 aprilie 2013

Unthinkable (2010)

Unthinkable (2010) on IMDb 
   Le este tare greu americanilor să se privească în oglindă și mai ales să accepte filme din astea critice la adresa lor ce dezbat probleme de etică, încât nu au găsit un loc pe marele ecran pentru acest film și l-au lansat direct pe dvd.

Subiectul terorismului este printre cele mai uzate subiecte ale cinematografiei (în special în ultima vreme), dar modul în care este abordat aici este cu totul diferit, punând problema mai mult pe partea de etică.
Dacă alte filme de același gen aruncă acel imens clișeu cu niște islamiști în rolul baieților răi pe modelul islamist = terorist, de data asta personajul "negativ" este chiar un fost soldat american convertit la Islam, un american adevărat care își iubește țara și care a luptat pentru ea, dar care nu poate fi de acord cu politica cinică a acesteia.

La început, pare doar un alt thriller americănesc cu desfășurare clișeică și cu deznodământ previzibil, dar cu cât avansează cu atât se duce într-o altă direcție decât cea așteptată, lucru care îl face cât se poate de captivant.

Scenariul este cu mult peste așteptări, finalul neinspirat fiind singurul său minus. Se folosește excelent de câteva mici twisturi încât să te țina în priză și să nu devină previzibil, conturează personajele foarte bine încât să te facă să empatizezi cu ambele parți, are niște dialoguri interesante, la obiect, fără să bată câmpii cu lucruri irelevante în desfășurarea acțiunii, o doză bună de substrat psihologic și destulă violență, dar nu una gratuită.

Din punct de vedere al distribuției, Michael Sheen și  Samuel L. Jackson sunt cei care domină "scena" cu două roluri foarte bune. Carrie-Anne Moss, chiar dacă nu se ridică la nivelul lor, merită lăudată pentru o prestație ceva mai răsărită decât ne-a obișnuit de-a lungul carierei sale modeste.

Concluzia: un thriller care nu îți dă nici o clipă de răgaz pe parcursul celor 97 de minute. Tensionat, dur, imprevizibil și inteligent pe alocuri, pentru mine este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2010.


VERDICT:

Official site:
Sites: Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia

2 comentarii :

  1. poate o sa-ti sa para surprinzator dar filmul acesta il am pe DVD original castigat anii trecuti :D ...bun filmul, nu m-am incumetat sa scriu dupa ce l-am vazut...o foarte mare necunoscuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Știu că au fost prin 2010 sau 2011 niște concursuri pe diverse site-uri unde se dădea premiu un DVD cu acest film, din păcate eu n-am avut noroc, iar acum l-am tot căutat pe la noi și pare de negăsit.

    Cu toate că a fost lansat în anonimat, pe IMDb văd că este popular, aproape 50 000 de voturi ;)

    RăspundețiȘtergere