.

22 iunie 2013

The Place Beyond the Pines (2012)

The Place Beyond the Pines (2012) on IMDb
  După superbul debut cu Blue Valentine (2010) în care a colaborat tot cu Ryan Gosling, Derek Cianfrance revine cu un alt film asemănător din mai multe puncte de vedere, curajos, zguduitor și aproape la fel de bun.

Da, ăsta nu este doar un film bun, este un film foarte bun și foarte complex care nu prea lasă loc de critici negative atâta timp cât ai răbdarea necesară să privești un film lent și capacitatea să-l înțelegi. Spun "nu prea" pentru că povestea are vreo două exagerări evidente, iar la trecerea peste ani lipsește un machiaj corespunzător. În rest, totul este așa cum trebuie.

Scenariul este format din trei părți diferite ca acțiune, personaje principale și idei, dar care se leagă perfect între ele încât la final totul să aibă sens. Practic, vedem niște personaje construite excelent, fiecare cu o caracteristică definitorie, aruncate într-un joc al destinului cu situații de viață dificile și cât se poate de credibile pe modelul "shit happens". Ritmul este într-adevăr lent, iar lungimea filmului este suficient de mare încât să-i facă pe mulți să renunțe pe parcus, dar cine înțelege complexitatea temelor abordate și cine prinde intensiatatea și chiar ironia multor situații prezentate, nu va simți cum trec cele 140 de minute. În plus, dacă ești norocos (așa cum am fost eu) și nu ai dat de spoilerele prezente în foarte multe recenzii, ți se va părea un film imprevizibil pe care ai impresia de mai multe ori că îl poți anticipa, dar mereu se va duce încet și sigur într-o altă direcție. 

Legat de distribuție, toți actorii se mulează perfect pe roluri și transmit o credibilitate de 100%, chiar și cei care apar doar în anumite momente. Credeam că cel mai mult îmi va plăcea Ryan Gosling, dar fără regrete spun că Bradley Cooper și Dane DeHaan (puștiul din Chronicle) mi-au furat toate privirile.

Derek Cianfrance dovedește încă o dată că se pricepe excelent să-și pună actorii în evidență și știe cum și când să scoată în relief gesturile și mimica personajelor încât să le simți toate trăirile interioare și să nu rămâi indiferent.

Concluzia: o dramă foarte bună, ambițioasă, complexă, susținută excelent de actori și regie, în care nici măcar un element nu este pus la voia întâmplării.


VERDICT:

Official Site: http://www.focusfeatures.com/the_place_beyond_the_pines
Sites: Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia

2 comentarii :

  1. inca o confirmare ca filmul e chiar bun...sa stii ca am citit o recenzie dupa ce am vazut filmul cu spoilere ce povestea intreg filmul :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, din păcate unii nu se pot abține de la a povesti filmul și îți strică toată plăcerea de a fi surprins de schimbările de situație.
      E bine că măcar noi am fost norocoși :)

      Ștergere