.

21 iunie 2013

Premierele săptămânii în România (21-27 iunie 2013)

Cu siguranţă cel mai tare weekend al anului. Trei filme aşteptate cu mare interes care te fac să nu ştii ce să alegi şi cum să te împarţi încât să le bifezi pe toate cât mai repede.


1. Man of Steel

 Nu cred că se supără nimeni dacă spun că ăsta este cel mai aşteptat film al anului pentru 90% din suflarea cinefilă.
Regizat de Zack Snyder, cu un scenariu scris de David S. Goyer, cu Christopher Nolan printre producători, cu un buget impresionant de $225.000.000, cu o coloană sonoră semnată de Hans Zimmer şi cu actori ca Henry Cavill în rolul super-eroului şi cu Amy Adams în rolul Lois Lane, reboot-ul lui Superman promite să impresioneze atât din punct de vedere al abordării, dar mai ales din punct de vedere vizual.
Este clar genul de film care nu trebuie ratat la cinema, cu atât mai mult cu cât părerile sunt cât se poate de împărţite atât pe plan internaţional cât şi la noi în ţară.

Pe IMDb are un rating de 8.1/10 din peste 93000 de voturi, pe Rotten Tomatoes cei 273 de critici îl situează la un 57% fresh cu o medie a rating-urilor de 6.3/10 în timp ce publicul este mai încântat şi oferă 82% fresh cu un rating de 4.2/5, iar metascore-ul de pe Metacritic îl poziţionează la un 55/100.

Pe la noi, avem pe blogdecinema.ro un cinemaMetru de 72%, care s-ar traduce "bun, dar nu memorabil" şi păreri la fel de împărţite.
O părere pro care ne împinge la film găsim pe anzhelamovies.wordpress.com , una ceva mai reţinută vine de la ioananix.wordpress.com , iar cea care pune o barieră şi ne face să ne gândim de două ori înainte să mergem la film o găsim pe blogdecinema.ro scrisă de saramon.

Din punct de vedere al box office-ului, preţul la singura bursă de filme din România, www.cinemasx.ro , s-a oprit la 115.08, ceea ce înseamnă că este estimat de jucători la 28 770 spectatori în acest weekend.


2. World War Z

Unul dintre cele mai aşteptate filme thriller/horror ale anului şi totodată cel mai scump film cu zombi făcut vreodată, cca $200.000.000, WWZ promite un ritm nebun, faze pe muchie de cuţit şi mult spectacol vizual. 
Brad Pitt joacă rolul unui angajat la ONU ce este nevoit să străbată întreaga lume (Moscova, Sydney, Berlin, New York...) într-o cursă contracronometru pentru a opri o epdiemie care răstoarnă guverne, răscoală armate şi ameninţă să elimine rasa umană.

În mare parte, părerile sunt pozitive nu în sensul de film mare, ci în sensul de film sincer care oferă fix ce ţi-ai dori de la un film cu zombi, ba chiar vine cu câteva chestii speciale.

IMDb-ul îi dă un rating de 7.2/10 din aproape 5800 de voturi, cei 142 de critici strânşi până acum pe Rotten Tomatoes îl consideră 68% fresh, iar metascore-ul de pe Metacritic indică 63/100.

Pe la noi, blogdecinema.ro indică un cinemaMetru de 59%, iar părerile sună cam aşa: www.timesnewroman.ro, blogdecinema.rowww.filmetari.comwww.andreiciobanu.eu.

Preţul la bursa de filme www.cinemasx.ro/, s-a oprit la 104.09, adică o estimare de 26 022 spectatori în weekend-ul de debut.


3. Monsters University

Cine a văzut Monsters Inc, cei cu chef de o porţie sigură de umor, fanii animaţiilor şi bineînţeles, copiii, nu au voie să-l rateze. 
Urăsc faptul că l-au pus în acelaşi weekend cu cele două de mai sus, dar tot îmi voi face timp săptămâna viitoare să ajung pentru că ador aceşti monstruleţi, iar pe primul l-am văzut de 3 ori şi tot l-aş mai vedea o dată. În plus, pare foarte interesant că este un prequel şi vom vedea cum s-au cunoscut şi împrietenit Mike şi Sully, iar din ce ne arată trailerul se pare că nu a fost deloc o dragoste la prima vedere.

Pe IMDb stă foarte bine cu o notă de 7.7/10 după 2200 de voturi, Rotten Tomatoes-ul confirmă calitatea bună cu ştampila de Certified Fresh de 76% din partea criticilor şi cu un 90% fresh din partea publicului, iar Metacritic este ceva mai rezervat ca de obicei şi îi dă doar un 63/100, ceea ce nu este deloc rău.

La noi stă mult mai slab, cinemaMetru de pe blogdecinema.ro fiind la 40%. Părerile cinefile spun în mare parte acelaşi lucru, că este relaxant, amuzant şi că merită o vizită la cinema, dar să nu ne aşteptăm la ceva memorabil şi la savoarea cu care ne-a obişnuit Pixar:

La bursa www.cinemasx.ro/ preţul s-a oprit la 52.098, ceea ce înseamnă că jucătorii nu prea au avut încredere în potenţialul succes al acestei animaţii într-un astfel de weekend şi îl estimează la 13 024 spectatori la debut.


Enjoy!

7 comentarii :

  1. O da! Ce mai articol! Nu pot decat sa te felicit si imi doresc sa citesc mai multe asemenea articole, nu numai pe blogul tau ci si pe cele 2 site-uri de cinema-gia/rx.
    Clar este cel mai tare weekend al anului, si ma intreb oare cand o sa mai avem un asa weekend in viitorul apropiat.
    Totusi este ceva ce ma deranjeaza in acest mega-weekend la fiecare film: o premiera "reinvie" un super-erou fiind la moda acum, alta premiera foloseste 5 tone de mega efecte speciale, iar ultima revine cu un film dupa vreo 12 ani. Aaa si inca ceva: chiar nu se poate realiza un film fara bugete de 200-250M+ campaniile de marketing care sa atraga lumea ca un magnet la cinema? Fara a ridica in slavi The hunger games dar filmul a costat CU marketing undeva pe la 80M si a creeat un fenomen global. Sa nu mai vorbim de Twilight ( primele 3 parti ).
    Pentru mine MOS nu este nici pe departe cel mai asteptat film al anului, si cred ca as intra in gama celor 10% care "se supara". Oricum filmul nu va ramane in memoria multor cinefili avand in vedere ca recenziile sunt 60-40, deloc memorabil. Oricum va fi ( bun sau prost ) va fi cel mai vizionat film al weekend-ului cu sanse sa obtina cel mai bun debut din 2013.
    WWZ este clar visul oricarui amator si nu numai de efecte speciale, iar Brad cu siguranta va reusi sa atraga si publicul feminin la aceasta mega productie care se pare ca financiar functioneaza bine pana acum.
    MU este optiunea pentru cei mici si nu numai. Sunt curios ce cifre va reusi sa stranga insa in mod normal ar trebui sa auzim numai de bine.
    Predictii: Superman 75-85k, WWZ 50k+, MU 50k+.
    In rest, bursa ( unica ) nu ofera niste predictii prea reusite in 90% din cazuri. Numai anul trecut Twilight partea 5 era cotat la 25K in weekend-ul de debut, asta in cazul in care a strans peste 123K ( 25K probabil a strans in avanpremiere ).
    Una peste alta este un weekend in care cei care nu au planuri trebuie sa consulte programul cinematografelor neaparat.
    p.s: titlul articolului imi da impresia de continuitate. am dreptate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi cameleonii. Pe blogul ăsta mi-am dorit să fac fix genul de articole pe care aș vrea eu să le citesc prin alte părți și nimic mai mult. Mai am multe idei (inclusiv o astfel de analiză la premierele săptămânale din SUA), dar din păcate timpul liber nu-mi permite momentan, așa că pentru moment or să rămână astea.
      Cât despre bursă, știi la fel de bine ca mine că pentru ca estimările să prindă contur și să fie cât mai exacte, este nevoie de mai mulți jucători constanți, iar asta nu se poate obține dacă luăm în calcul și acest aspect peste tot pe unde se poate :)

      Ștergere
    2. "iar asta nu se poate obține * dacă luăm în calcul și acest aspect peste tot pe unde se poate :)"

      *decât

      Ștergere
  2. DA. Un articol complet! Asa DA!
    In ceea ce priveste CinemaSX, in ultimele 4 saptamani, am numarat 5 filme cu o acuratete mai mare de 80% la debut.
    Probabil ca multa lume a plecat pe la mare, de aceea preturile sunt extrem de mici :)
    Pe de alta parte, cameleonii, cred ca si tu esti prea optimist. Cifrele tale mi se par extrem de mari (Superman 75-85k, WWZ 50k+, MU 50k+). Par niste predictii foarte optimiste. Ramane de vazut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca sunt prea optimist dar sincer estimarile la bursa mi se par de tot rasul. 28k pentru Superman? 28k ar trebui ( in mod normal ) sa stranga in ziua de vineri/sambata/duminica. Inteleg ca filmul este mai slab decat credeau unii dar in primul weekend nu ar trebui sa se vada acest lucru. + ca Nolan in Romania este f.apreciat.
      Iar daca WWZ tot mai prezinta o estimare cat de cat reala ( dar avand in vedere ca Warm Bodies a strans si el ceva pe acolo, este de asteptat ca un film cu N plusuri pentru publicul roman sa explodeze indiferent de situatie ), pentru MU suma de 13k este ridicola. 13k intr-o zi poate + inca ceva mii bune de spectatori.
      Ramane de vazut maine daca gresesc sau nu. Tind sa cred ca nu :))>

      Ștergere
    2. Până la urmă, acuratețea bursei a fost excelentă la WWZ și la Monsters University și peste 50% la Man of Steel, așa că nu sunt deloc de tot râsul :P, iar dacă în unele cazuri prețurile au fost mult sub "nivelul mării", s-a datorat faptului că prețurile au fost fixate într-o vreme când nimeni nu visa ca un film să poată strânge peste 70k-80k într-un weekend, peste 100k nici nu mai zic, era de domeniul fantasticului.

      Ștergere
  3. @cameleonii: 91% acuratete la MU, 94% la WWZ.
    Probabil si la MOS ar fi fost un rezultat mai bun daca aveam mai multi jucatori activi... Ia vezi ce rezultate ai tu cu predictiile de mai sus ;)

    RăspundețiȘtergere