.

28 iulie 2013

Premierele săptămânii în România (26 iulie - 1 august 2013)

A 3-a săptămână la rând în care avem la număr 3 premiere. De data aceasta, vorbim de două sequel-uri ale unor filme americane ce au avut succes de casă la vremea lor și de un film european, danez mai exact. Așadar, să le luăm puțin la puricat.


1. The Wolverine

Cu siguranță cea mai răsunătoare și așteptată premieră a weekend-ului. După ce originile sale au cam dezamăgit în 2009, cel mai cunoscut supererou din universul X-Men, Wolverine, se întoarce pe marele ecran cu un sequel ce promite să mai spele din păcatele precedentului, bineînțeles, în format 3D. Interpretat de același Hugh Jackman, Logan are acum de înfruntat atât furia samurailor japonezi, acțiunea fiind plasată în Japonia, cât și demonii interiori ce nu îi dau pace.

La prima vedere, pare să fie ceva mai bun decât X-Men Origins: Wolverine (2009). Pe IMDb este notat destul de bine de cei 14806 useri cu un 7,4/10, pe Rotten Tomatoes 158 de recenzii ale criticilor îl consideră 68% fresh, în timp ce Metascore-ul este și el destul de ridicat și îl notează cu 61/100.

La noi, blogdecinema este ceva mai aspru și îi acordă doar 40%, dar primele reacții blogosferice găsite sunt suficient de bune încât să ne trimită la cinema. Ele se găsesc pe ioanaralucapopescu.ro și poisonwhiskey.blogspot.ro.

La bursa de filme CinemaSX, a rămas blocat la un preț mic de 53.451, fiind estimat la 13362 spectatori în weekend-ul de debut, dar asta doar datorită faptului că prețul de pornire a fost fixat acum aproape 3 ani, de atunci având o creștere de peste 60%. Părerea mea este că poate să facă oricât între 18-28k.


2. Grown Ups 2

În 2010, comedia Grown Ups a avut peste $270,000,000 încasări în toată lumea, așa că o continuare era inevitabilă. Cu toate că este bombardat de recenzii negative, acest sequel nu este departe de succesul de box office al primului și pare că echipa de "oameni mari și fără minte" formată din Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock și Salma Hayek, atrage în continuare publicul iubitor de comedioare ușoare în care să se refugieze cu gașca de căldura de afară.

Cum spuneam, primele reacții sunt extrem de dure atât din partea criticilor, cât și din partea publicului. Pe IMDb, 9112 useri îl notează cu 4,9/10, pe Rotten Tomatoes 82 de critici îl desființează cu un rating de doar 7%, în timp ce pe Metacritic are 19/100 și un user score de 2,4/10.

Nici blogdecinema nu este mai blând, cinemaMetru fiind situat la 7%, iar reacții pe bloguri am găsit doar două și sunt împărțite. Pe www.filmetari.com găsim o părere care confirmă calitatea proastă a acestei comedii, în timp ce emilcalinescu.eu pare că s-a distrat bine și ne îndeamnă să-i dăm o șansă.

Pe CinemaSX prețul a rămas blocat la 88.407, fiind estimat la un debut de 22101 spectatori, dar în ultima săptămână prețul a scăzut cu aproape 10%.


3. Kapringen (A Hijacking)

De departe cel mai bine primit film al weekend-ului, Kapringen este un thriller psihologic danez care are la bază evenimente reale. O poveste foarte interesantă care are ca punct de plecare deturnarea unui vas danez de către pirații somalezi și care se concetrează pe negocierile ce au loc în urma acestui eveniment între pirați și compania ce deține nava.

Pe IMDb are o notă bună de 7,1/10 dată de 2556 de useri, pe Rotten Tomatoes este considerat de 74 de critici unul dintre cele mai bune filme ale anului având un Certified Fresh de 97%, iar pe Metacritic are un rating foarte bun de 82/100.

Blogdecinema vine să confirme calitatea filmului cu un cinemaMetru de 93%, iar câteva păreri la cald din blogosferă se găsesc pe filme-carti.ro, emilcalinescu.eufilme.metropotam.ro și raluka-fa-teauzit.blogspot.ro.

La singura bursă de filme din România, CinemaSX, prețul s-a blocat la 2.019, fiind estimat să strângă 505 spectatori în acest weekend, estimare destul de apropiată de cifra reală din punctul meu de vedere.
Sper ca filmele astea străine mai puțin promovate să ajungă să strângă măcar 4000 de spectatori la debut în viitorul apropiat, dar aici sunt multe aspecte importante care ar putea fi dezbătute într-un articol separat. E adevărat că publicul larg nu prea este atras de astfel de filme, dar nici distribuitorii nu fac primul pas și să le aducă mult mai devreme (înainte ca jumătate din cei interesați de ele să le vadă deja la o calitate bună pe internet). În plus, o promovare ceva mai intensă, măcar în mediul online, ar mai atrage câțiva curioși.


Enjoy!

3 comentarii :

  1. Wolverine la primele rezultate de BO in SUA pare a fi o mare dezamagire. In general filmele X-men sunt depasite de tehnologia actuala, iar o revitalizare a acestora nu pare a avea loc in viitorul apropiat. Totusi de remarcat este faptul ca Wolverine=X-men fara nicio problema. Cine este fan X-men este inevitabil fan Wolverine. Personal filmele X-men m-au dezamagit in nenumarate randuri, cu toate ca atunci cand eram copil mic tin minte ca X-men era desenele meu preferat cu super-eroi.
    GU2 era inevitabil dupa succesul( nu nebun )inregistrat cu prima parte, toata lumea astepta partea a 2 a. Chiar si cu 1% scoruri pe nu stiu ce site-uri de specialitate, cu recenzii in care nota maxima este de minus 1, cu "amenintari" de zmeure, cu ironii si ce mai vreti voi, GU2 ofera aceeasi portie de ras ca si prima parte. Deci cei care au vazut prima parte si le-a placut, nu vad cum ar fi nemultumiti de partea a 2 a.
    Kapringen este din nou necunoscuta pentru mine in acest weekend, insa numai sintagma " thriller psihologic " ma face sa-l obtin ilegal in acest moment si sa-l vizionez in cateva ore.
    Este greu de prevazut cine va castiga weekend-ul. Wolverine are avantajul numelui si a 3D-ului. Pe de alta parte GU2 vine cu Adam Sandler care este popular in Romania, si cel mai bun avantaj: este sequel, iar partea a 2 a va strange cu siguranta mult mai multi fani ca prima.
    Predictii: TW 30-35k, GU2 25-30k, Kapringen 0.4-0.6k.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te contrazic puțin în legătură cu seria X-Men și nu sunt un fan al benzilor desenate sau al universului Marvel ca să dau vina pe subiectivitate. Primele 3 X-Men au fost niște filme bune pentru genul lor, iar X-Men: First Class a fost foarte bine primit atât de public cât și de critici. Pentru mine, First Class este cel mai bun film din categoria supereroi după The Dark Knight, chiar o să fac și o recenzie în acest sens. Wolverine-ul din 2009 este singurul din serie care poate fi trecut la capitolul dezamăgiri.

      Ștergere
  2. Subscriu. X-Men: First Class a fost superb. Wolverine a avut umor de buna calitate si un scenariu bine legat plus doua actrite cvasi-debutante destul de talentate. Mi s-a parut mai bun decat prima parte cu originea, insa sub primele 2 X-Men si X-Men First Class.
    Astept cu nerabdare urmatorul X-Men cu generatia veche si cea noua in acelasi film. Va recomand bonusul de pe genericul final al lui Wolverine care face legatura cu X-Men: Days of Future Past ce se va lansa la anu'...

    RăspundețiȘtergere