.

20 iulie 2013

Premierele săptămânii în România (19 - 25 iulie 2013)

La fel ca și săptămâna trecută, avem tot 3 premiere. Giuseppe Tornatore + Geoffrey Rush + Ennio Morricone vs. Roland Emmerich + Channing Tatum + Jamie Foxx vs. Jeff Bridges + Ryan Reynolds. O dramă romatică, un film de acțiune și o combinație de comedie, acțiune și fantezie. La prima vedere, unul este sigur de văzut, iar celelalte două doar dacă ai chef de o relaxare într-o sală răcoroasă de cinema, ferit de căldura de afară.


1. White House Down

Un film de acțiune cu un buget foarte mare specific filmelor lui Roland Emmerich. Din trailer știm exact ce vom vedea, așa că dacă vreți un film foarte comercial, antrenant, exploziv, plin de faze spectaculoase, cu un Channing Tatum în rol de Bruce Willis și fără o poveste care să se ia în serios, atunci merită vizita la cinema. Este genul de film pentru care vizionarea pe un ecran cât mai mare contează foarte mult.
Dacă ați vrea să-l vedeți, dar nu sunteți dispuși să investiți resurse financiare, atunci vă aștept la concursul cu invitații de pe blog.

Dacă este să ne luăm după reacțiile apărute până acum, este mult mai bun decât A Good Day to Die Hard, cam la același nivel cu Olympus Has Fallen. Pe IMDb are un rating de 6,3/10 dat de 11884 useri. Nici pe Rotten Tomatoes nu stă rău pentru genul său, având un tomatometer de 48% din 143 de recenzii și un 69% din partea publicului. Metascore-ul de pe Metacritic se menține și el la un nivel deloc rău de 52/100.

Pe blogdecinema avem un cinemaMetru de 36%, dar încă nu au apărut recenziile de la criticii/bloggerii români. Singura părere de la noi pe care am găsit-o se găsește pe emilcalinescu.eu

Pe CinemaSX, prețul la bursa de filme a rămas blocat la 80,243 și asta după ce în ultimele 4 zile a înregistrat o scădere de aproape 13%. Estimarea în număr de spectatori la weekend-ul de debut este de 20060.


2. The Best Offer (La migliore offerta)

Pe scurt, noul film al lui Giuseppe Tornatore ne propune o poveste de dragoste specială între colecționarul de tablouri de artă Virgil Oldman și o tânără moștenitoare a unei familii bogate, pe nume Claire, care îi solicită acestuia serviciile în evaluarea obiectelor de artă pe care le deține. Pentru că sunt un mare fan Tornatore, pentru mine asta este de departe cea mai interesantă premieră a weekend-ului, ba chiar a acestei luni.

Pentru că a fost în circuitul festivalurilor de film și pentru că a avut premiera doar în câteva țari europene până acum, pe Rotten Tomatoes nu este notat, iar pe Metacritic nu se va găsi până nu va avea premiera în SUA. Singurele reacții le putem lua de pe IMDb, unde are o notă bună de 7,7/10 dată de aproape 4400 de useri, dintre care doar 193 sunt din State.

Pe la noi, pe blogdecinema îl găsim cu un cinemaMetru de 60%, dar părerile citite prin blogosferă sunt în marea majoritate foarte bune. Câteva dintre ele se găsesc pe filme-carti.ro, adrianazavoi, andreiciobanu și filmetari.com.

Prețul la bursa CinemaSX este blocat la 3,969, ceea ce înseamnă că este estimat la 992 de spectatori în acest weekend. Știu că nu are multe proiecții, știu că puțini sunt interesați să se ducă la cinema să-l vadă, mai ales că a apărut deja în variantă foarte bună pe internet, dar dacă nu va strânge măcar 2500-3000 de spectatori în acest weekend, voi fi din nou dezamăgit de indiferența publicului larg pentru filmele bune (pare bun la prima vedere).


3. R.I.P.D.

Cu un iz de "Supernatural", Ryan Reynolds și Jeff Bridges se pun pe vânat strigoi.  Când am auzit prima oară subiectul acestui film și când am aflat distribuția, am zis că va fi ceva simpatic, bun de văzut, mai ales că s-au investit aproximativ $130,000,000 în el și nici trailerele nu arătau rău. După primele reacții însă, filmul pare o altă mare dudă marca Hollywood.

Pe IMDb deja are un rating slab de 5,6/10 și asta doar din 688 de voturi. Nici nu vreau să mă gândesc cât de jos poate să ajungă după 10000 de voturi. Dacă primele reacții din partea publicului anunță un film slab, criticii pur și simplu îl desființează. Pe Rotten Tomatoes are un tomatometer de doar 14% din 37 de recenzii, în timp ce metascore-ul îi dă un 25/100.

Pe la noi, filmul este într-un oarecare anonimat. Nimeni din blogosferă nu a scris vreo părere și nici cinemaMetru nu indică încă vreo valoare, neavând material de calcul.

Nici la bursa de pe CinemaSX nu sunt speranțe de succes, prețul filmului scăzând cu aproape 9 procente în ultimele 4 zile, fiind blocat în acest moment la un preț de 64,718, ceea ce estimează o prezență a publicului în acest weekend în număr de 16180. Este curios că la concursul Ro Box Office 2013 de pe forumul cinemarx, 7 din cei 11 jucători îl văd câștigătorul weekend-ului cu o medie a estimărilor de 20714 spectatori. Ceilalți 4, printre care mă număr și eu, am mers pe filmul lui Emmerich, media estimărilor fiind de 27428. Pentru că este un weekend dificil de prezis, nu ar fi o surpriză ca ambele să se oprească până în 15000 de spectatori, cum nu ar fi nici dacă ambele vor trece cu puțin de 20000. Datorită perioadei de vară, datorită calității oferite de cele două, dar și datorită concurenței (Pacific Rim, The Heat, Despicable Me 2, The Lone Ranger), aș merge mai mult pe prima variantă.


Enjoy!

8 comentarii :

  1. La RIPD nu a fost vizionare de presa, d-aia nu sunt opinii pe bloguri :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu, dar am crezut că măcar unul va scoate banii din buzunar și se va duce să-l vadă ca să ne spună și nouă cum este. M-am înșelat :)

      Ștergere
  2. Un alt weekend foarte slab, dar parca ceva mai slab decat cel anterior. Este greu de prezis cine va castiga ( daca am merge pe mana americanilor WHD ar trebui sa se impuna, insa daca am merge pe mana romanilor RIPD ar castiga - cu siguranta datorita si 3D-ului ).
    WHD pentru mine se anunta un film exploziv, mai ales dupa primul trailer lansat. Insa dupa aparitia filmului Olympus Has Fallen ( WHD nu se abate absolut deloc de la scenariul acestui film ), trailerele ulterior aparute fiind foarte slabe, marketing-ul fiind un dezastru de proportii ( poate faci un articol despre marketing-ul filmelor, sau daca vrei iti pot da eu mai multe informatii despre asa ceva ), si nu in ultimul rand rezultatul dezamagitor inregistrat atat la BO cat si in randul criticilor, au facut ( pentru mine ) ca WHD sa fie doar un alt film de evitat.
    RIPD se aseamana ( la idee ) la o scara mult mult dar muult mai mica cu MIB. Insa probabil asemanarea se opreste doar la idee. Cu siguranta "cuplul" Ryan Reynolds & Jeff Bridges nu are aceeasi chimie ca si Will Smith & Tommy Lee Jones iar povestea filmului este cu siguranta un fiasco de 130M de $ ( idem John Carter ). Nici criticii si nici spectatorul de rand nu menajeaza acest dezastru financiar, pe de o parte ( cum ai scris si in articol ) ratingul de pe RT este de tot..plansul ( mai are ceva de munca insa pana la Grown Ups 2 ), ia incasarile care se nu se anunta confirma doar parerea criticilor. Totusi pentru ca Ryan Reynolds imi este simpatic voi viziona filmul, dar ACASA.
    The Best Offer este o necunoscuta pentru mine, pana acum 2 saptamani nici nu auzisem de el, asa ca...
    Predictii: RIDP - 10-12k in cazul in care romanul este ceva mai pretentios, 12-15k in cazul...fericit.
    WHD - desi am pus 20k la concurs, acum sunt ceva mai rezervat si 17-18k ar trebui sa fie suficient pentru a castiga weekend-ul.
    TBO 2.5k.
    P.s: nu vad unde este concurenta :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris în paranteză :P .
      Mulți încă mai recuperează filmele respective, mai ales The Heat și Pacific Rim.

      Ștergere
  3. Grown UPS 2 va avea mega succes si la noi si afara. Parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. The Best Offer este extraordinar. Trebuie vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai ce l-am văzut și sunt total de acord. 100% nu trebuie ratat!

      Ștergere