.

14 iulie 2013

Premierele săptămânii în România (12 - 18 iulie 2013)

Avem o săptămână cu 3 premiere pentru toate gusturile. Unul dintre blockbusterele verii, o comedie la care s-a râs destul de mult la trailer și în care revine pe marele ecran îndrăgita Sandra Bullock și un film necomercial în care să-și găsească refugiul cei ce nu sunt mulțumiți de calitatea filmelor americane.

1. Lore

O dramă australiană plasată la sfârșitul celui de-al doilea război mondial în plin proces de capitulare a Germaniei naziste, având-o în centrul atenției pe Lore, o adolescentă de 14 ani care rămâne fără sprijinul părinților cu patru frați mai mici în grija sa. Cei cinci pornesc într-o călătorie spre casa bunicii lor, aflată la sute de kilometri depărtare, printr-o țară devastată de război, de foamete și invadată de trupele inamice. Filmul a strâns numeroase premii în 2012 pe la diferite festivaluri de film și a fost inclus pe lista propunerilor la Oscarul din acest an pentru cel mai bun film străin.
Din punct de vedere al calității, părerile sunt împărțite.

Pe IMDb filmul are o notă buniciă de 7,1/10 dată de 3886 de useri, criticii de pe Rotten Tomatoes sunt mult mai încântați de acest film și din 99 de recenzii are un rating de 93% care îi aduce un  "Certified Fresh", în timp ce metascore-ul de pe Metacritic îi confirmă calitatea bună cu un 76/100 din 28 de recenzii.

Pe la noi, găsim pe blogdecinema.ro un cinemaMetru de 94%, dar păreri destul de împărțite. De bine și foarte bine găsim păreri pe filmreporter și pe agenda.liternet.ro, în timp ce părerile de pe blogdecinema.ro și port.ro sunt mult mai rezervate. Am văzut și eu filmul zilele trecute și mi-am spus părerea aici.

La bursa de filme cinemasx, prețul s-a blocat la 1.897, ceea ce înseamnă că pentru weekend-ul de debut este estimat să strângă 474 de spectatori. O estimare foarte bună, zic eu, dacă ținem cont de genul filmului, de numărul de proiecții și mai ales că am avut chiar săptămâna trecută un bun exemplu filmul "No" care a strâns doar 675 de spectatori.


2. Pacific Rim

Cu un buget estimat undeva la $180,000,000, joaca lui Guillermo del Toro cu roboți și monștri imenși vrea să facă uitată seria Transfomers asociată cu astfel de personaje, printr-un spectacol total de efecte speciale care să mulțumească toți iubitorii de blockbustere, mai ales că pentru unii este chiar cel mai așteptat blockbuster al verii.

Pe IMDb a primit deja 14624 de note din partea userilor și are o notă excelentă de 8/10, ceea ce înseamnă că publicul larg a fost cucerit de acest spectacol al efectelor speciale. Nu numai publicul s-a simțit bine la acest film, ci și criticii, pe Rotten Tomatoes având un rating bun de 72% fresh din aproape 200 de recenzii, iar pe Metacritic un 65/100 și un user score de 7,2/10.

Că este un blockbuster de văzut confirmă și blogdecinema cu un rating de 74%. Dacă ne luăm însă după părerile individuale, nu toată lumea este de acord cu laudele aduse. Pe lângă părerile pozitive de pe filmetari, metropotam și filmreporter.ro, găsim și păreri ceva mai rezervate pe vlad.dulea.ro, emilcalinescu.eu și ioanaralucapopescu.ro, ba chiar o părere cât se poate de tranșantă pe andreeaciobanu.info.

Prețul la bursa cinemasx s-a oprit la 101,61, asta după ce a înregistrat o creștere cu peste 25% față de prețul standard, estimarea fiind undeva la 25403 spectatori strânși la debut.

Totodată, la concursul de predicții desfășurat pe forumul cinemarx aici, toți cei 12 jucători îl văd câștigătorul weekend-ului, cu o medie a estimărilor de 35109 spectatori. Va fi foarte interesant de văzut acuratețea aceste medii, dar și acuratețea prețului la bursă.


3. The Heat

Cum spuneam în primele rânduri, Sandra Bullock revine pe marele ecran și face o pereche simpatică cu Melissa McCarthy, într-o comedie ușoară, de vară, dar care a stârnit amuzamentul publicului din sălile de cinema cu trailerul de fiecare dată. Dacă nu îți plac filmele serioase, dar nici bătăile cu roboți, cu siguranță o comedie nu o refuzi niciodată.

Pe IMDb se ține peste media comediilor americane apărute în ultima vreme cu o notă de 7,1/10 dată de 9618 useri. Nici criticii nu se declară nemulțumiți de această porție de relaxare, pe Rotten Tomatoes menținându-se fresh cu un rating de 64% după 125 de recenzii, în timp ce pe Metacritic are un rating mai slabuț de 59/100, dar care s-ar traduce ca o comedie acceptabilă, de văzut o dată.

Pe la noi, lucrurile stau ceva mai diferit, ceea ce mă face să cred că românii s-au cam săturat de astfel de comedii, iar din ce am citit pe ici pe colo, nici Sandra Bullock nu este cea pe care o știm. Pe blogdecinema.ro, cinemaMetru arată un 47%, iar părerile peste care am dat pe bloguri/site-uri sunt destul de rezervate și nu prea ne conving că ar merita un drum la cinema. Câteva dintre ele pot fi citite pe anzhelamovies, emilcalinescu.eu, filmetari, cinemagia și filmreporter.ro.

Pe cinemasx, prețul a rămas blocat la 33.71, estimând un debut modest cu doar 8427 spectatori. Personal, cred că are șanse atât la un debut bun cu 24-25 000 de spectatori, cât și la un debut slabuț de 11-12 000 spectatori. Sub 10 000 ar fi o mare surpriză pentru mine, dar nu ar fi singura din ultimul timp.


Enjoy!

6 comentarii :

  1. Sunt curios in legatura cu HEAT. Eu sunt mai optimist si tind sa cred ca va avea ceva succes. E adevarat, vara nu este o perioada propice filmelor. Ramane deci de vazut :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu sper să prindă la publicul nostru, mai mult pentru că îmi place mult Sandra Bullock. Până să apară primele cronici prin blogosferă și informațiile despre proiecții, chiar credeam că va câștiga weekend-ul la box office :)

      Ștergere
  2. Foarte bun articolul ( oare mai trebuie sa spun ? ), destul de saraca oferta cinematografica saptamana aceasta.
    Pacific Rim este mai mult decat evident: un film de ratat. PR sau Battleship la puterea a 2 a. Tone si tone de efecte speciale si o poveste de tot rasul ( pentru cine nu stie - replay - si incerc sa fiu cat mai serios cu putinta ). Si daca asta nu este de ajuns, 3D-ul ( vazut doar in trailer ) arata oribil. Nu se intelege absolut nimic din lupta finala ( probabil ) dintre robot si godzila, iar in restul scenelor nu are niciun impact vizual. Daca cineva doreste sa vizioneze filmul, versiunea 2D este cea mai buna optiune.
    The Heat se anunta ( cel putin pentru mine ) comedia anului 2013. Totusi, zeci de cronici negative din parte criticilor si multe altele din partea publicului, marketing-ul dezastruos si un trailer nici prea prea nici foarte foarte a facut ca filmul sa scada mult in ochii mei.
    Lore - nu sunt un mare fan al filmelor straine, dar avand in vedere titlurile de mai sus, as spune ca Lore este filmul care ma atrage cel mai mult.
    Predictii: PR 30k, Th 22k, Lore 0.5k.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe mine nu mă atrage PR, de asta nici nu l-am luat în calcul să-l văd la cinema, iar Lore este ...cum am zis în cronicuță. La The Heat însă, eu văd mai multe cronici pozitive decât negative, o notă bunicică pe IMDb și un trailer care chiar nu arată rău pentru o comedioară de vară...dar, dacă ai avut așteptări așa de mari, e normal să fii dezamăgit.
      Cu predicțiile aș fi fost total de acord zilele trecute, dar acum, după primele informații, tare îmi este că o să arate cam așa:
      PR - 23k, The Heat - 18k, Lore - 0,4k.
      Sunt curios dacă mă înșel și ce păreri/estimări mai au și alții.

      Ștergere
    2. Am de facut o observatie mica: la The Heat pretul IPO a fost stabilit anul trecut pe cand era doar un Untitled Melissa McCarthy Movie, fara titlu, fara niciun alt star anuntat in distributie. Dupa ce a semnat Sandra Bullock, a tot crescut, cu putin peste 20%, insa nu suficient de mult in opinia mea.
      Este foarte posibil ca acele cifre finale pe care le vom afla luni-marti sa fie foarte apropiate de cele de pe CSX la PR si Lore. In ceea ce priveste The Heat, sustin in continuare ca are un trailer reusit, deoarece mereu s-a ras in hohote cand rula inaintea vreunui film. Chiar daca va fi cu debutul pe undeva pe langa Identity Thief datorita perioadei de lansare, pe termen lung ar trebui sa se tina bine si sa il depaseasca pe acesta din urma.

      PS: vad ca ti-ai mai scazut asteptarile intre timp la PR.

      Ștergere
  3. Pana la urma PR a fost aproape de asteptarile mele: 29.173. Felicitari pentru victorie la BO ( TH nu vad cum ar putea depasi aceasta cifra ). De data aceasta se pare ca am nimerit-o ( Battleship 27k, PR putin mai bun decat odiosul film + 3D - vara, iar la TH - mai slab ( probabil ) decat Ted - vara +++ Sandra Bullock ). Asa ar trebui sa arate in mod normal "reteta filmelor".

    RăspundețiȘtergere