.

06 iulie 2013

Premierele săptămânii în România (5 - 11 iulie 2013)

Ca și săptămâna trecută avem tot 4 premiere. Două dintre ele sunt printre cele mai așteptate filme ale anului și se vor bate pentru primul loc la box office în acest weekend, unul este o poveste diferită cu vampiri, în timp ce al 4-lea este unul dintre nominalizatele la Oscar pentru cel mai bun film străin.


1. Despicable Me 2

Revenirea pe marele ecran a minionilor și a simpaticului Gru împreună cu cele 3 fetițe este clar cea mai așteptată animație a anului. Un film animat care se bate pentru podium în topul încasărilor pe 2013 atât în România cât și în SUA.
Pentru mine ar fi o surpriză imensă dacă nu va ieși câștigătorul detașat al weekendului, cu toate că nici concurența nu este de neglijat.

Pe IMDb cei aproape 10 000 de useri care au notat animația se pare că au fost cuceriți de micuții galbeni și îi oferă o notă de 8/10. Criticii de pe Rotten Tomatoes confirmă calitatea filmului cu un Certified Fresh de 75% din 136 de recenzii. Ca de obicei, metascore-ul este ceva mai rezervat, dar tot îl consideră o animație de văzut și îi oferă un rating de 62/100.

Aruncând un ochi și pe la noi, vedem un cinemaMetru de 60% bazat pe 19 recenzii și multe păreri de bine. Câteva dintre ele se găsesc pe metropotam, anzhelamovies, theothersideofmymind, port.ro și bineînțeles, părerea mea.

Pe cinemasx.ro, prețul la bursă a rămas blocat la 80.129, ceea ce înseamnă că este estimat la 20032 de spectatori la debut. O mică precizare trebuie făcută deoarece prețul a fost fixat la 60.000 acum mai bine de 2 ani, când prezența la cinema era mult mai mică, și de asta nu a fost posibilă o estimare mai aproape de realitate, chiar dacă între timp a reușit să crească cu peste 33%.


2. The Lone Ranger

Poate nu la fel de așteptat ca animația de mai sus sau ca filme precum Man of Steel/Iron Man 3/The Hobbit, dar cu siguranță și el este unul dintre cele mai așteptate 20-25 de filme ale anului pentru publicul larg. Din păcate, a primit o palmă grea încă de la primele reacții. Se pare că noua colaborare Verbinski - Depp nu este altceva decât "aceeași Mărie cu altă pălărie". O aventură de aproape 3 ore specifică lui Verbinski, combinată cu western, cu puțină comedie și cu un Depp care s-a plafonat în genul ăsta de roluri, cel puțin asta susțin majoritatea criticilor. Publicul însă, este ceva mai indulgent și unii chiar îl laudă. Nefiind prea încrezător în gusturile criticilor, o să ajung și eu să-l văd și revin cu o părere.

Pe IMDb are un rating de 6,6/10 din 5216 voturi, ceea ce nu este deloc rău pentru cineva care nu se așteaptă la vreo capodoperă. Dacă publicul îl consideră un film acceptabil, criticii îl fac praf atât pe Rotten Tomatoes unde are doar 23% fresh după 145 de recenzii, cât și pe Metacritic unde este cotat la 37/100.

Situația pe la noi este ceva mai diferită, chiar dacă cinemaMetru indică un film slab cu un rating de 25%. Primele păreri apărute sunt destul de bune și ne trimit direct la cinema. Câteva dintre ele le găsim pe metropotamemilcalinescu.eu, filmetari.com și anzhelamovies.

Pe cinemasx, prețul a rămas blocat la 165.1, fiind estimată o prezență de 41275 spectatori în weekend-ul de debut. O mică precizare trebuie și aici, deoarece prețul a fost fixat înainte să se știe adversarul de mai sus. Odată anunțată programarea ambelor filme în același weekend, acesta a început să scadă serios cu aproape 20 de procente.


3. Byzantium

"Byzantium" se laudă că este un film cu vampiri diferit de porcărioarele apărute în ultimii ani și, pentru moment, tind să-l cred pentru că este regizat de nimeni altul decât Neil Jordan, regizorul de la Interview with the Vampire, și are două actrițe cu potențial în rolurile principale, Gemma Arterton şi Saoirse Ronan.

Pe IMDb are o notă bună de 7/10 dată de 1209 useri, pe Rotten Tomatoes nu stă deloc rău cu un fresh de 59% din 80 de recenzii, iar pe Metacritic se confirmă că este un film de văzut cu un rating de 66/100.

Nici la noi nu se schimbă situația și lumea pare încântată de ceea ce a văzut. CinemaMetrul de pe blogdecinema.ro indică un procent pozitiv de 74%, iar părerile sunt bune în mare parte. Câteva dintre ele se găsesc pe ioananixfilmetari.com și anzhelamovies, iar la polul opus găsim pe andreiciobanu.eu 10 lucruri deranjante la acest film.

La bursa de filme cinemasx, prețul este blocat la 34.123, fiind estimat să strângă 8531 de spectatori în acest weekend.


4. No

"No" ne arată cum o idee excelentă a unit o națiune împotriva unui dictator. Filmul a reprezentat Chile la Oscarurile din acest an la categoria cel mai bun film străin și pică perfect în acest weekend pentru cei care se feresc de filmele comerciale și caută altceva la un film decât o simplă relaxare de mall.

Cum era de așteptat, criticile pozitive și notele bune vin din toate părțile. Pe IMDb are în momentul de față 7,5/10 din 7123 de voturi, pe Rotten Tomatoes are un Certified Fresh de 93%, cu 99 de recenzii pozitive și doar 8 negative, iar pe Metacritic are un rating foarte bun de 81/100.

Filmul este foarte bine primit și la noi, cu un cinemaMetru de 98% și cu păreri foarte bune din partea celor care l-au văzut. Dacă vreți să vă convingeți, aruncați un ochi pe filmreporter.ro și pe andreiciobanu.eu.

Pe cinemasx, prețul s-a blocat la 11.372, fiind estimat la un weekend de debut cu 2843 de spectatori prezenți în sălile de cinema.


În încheiere, vreau să-i invit pe cei pasionați de jocuri și box office, la un concurs cu premii desfășurat pe forumul CinemaRX. Se numește "Ro Box Office 2013" și scopul principal este estimarea numărului de spectatori la premierele din fiecare săptămână. Câștigătorul este cel care ghicește premiera cea mai vizionată și este cel mai aproape de numărul real de spectatori. 
Sunt jucători acolo care joacă de ani buni și au o medie a acurateții predicțiilor de peste 75%. În acest weekend, 11 din 12 jucători au mizat pe un weekend câștigat de Despicable Me 2, media predicțiilor fiind undeva la 41170 spectatori (predicțiile fiind de la cea mai pesimistă de 28282 de spectatori estimați, până la cea mai optimistă care s-a aruncat la 62000 de spectatori). Cine dorește să participe este așteptat pe http://www.cinemarx.ro/forum/post75245.html?hilit=#p75245, iar dacă sunt nelămuriri, să apeleze cu încredere la mine sau la jucătorii de pe forum.

Enjoy!

2 comentarii :