.

18 aprilie 2013

Sindromul cinefil


Dacă prezinţi cel puţin 12 din cele 15 simptome de mai jos, clar suferi de boala celei de-a 7-a artă şi atunci îţi urez "welcome to the club":


1. Mereu găseşti timp pentru a vedea un film. 
Sunt multe lucruri pe care le amâni dând vina pe timpul liber limitat pe care îl ai, dar nu şi atunci când este vorba de vizionarea unui film. Oricât de ocupat, de obosit, de supărat sau de plictisit eşti, un film sigur merge.

2. În 90% din timpul pe care îl petreci pe internet răscoleşti site-uri şi bloguri ce au legătură cu cinematografia.

3. Mersul la cinema este o necesitate.
Mersul la cinema este pentru mulţi asemănător cu ieşitul în parc, la pizza sau la bowling, doar o distracţie cu care să-şi ocupe timpul liber. Pentru tine este ca o doză pe care trebuie să o injectezi regulat, altfel rişti să intri în fibrilaţie.

4. Eşti înnebunit de topuri şi de liste cu filme, actori, regizori, replici, soundtrack-uri etc. 
Eşti conştient că topurile şi listele făcute/citite de tine sunt irelevante şi intră la categoria "doar un alt top cu filme/actori", dar îţi este imposibil să te abţii.

5. 99% din filmele pe care le începi, le şi termini, indiferent cât de proaste sunt. 
Chiar dacă un film te plictiseşte încă din primele 15 minute, te uiţi până la final cu speranţa că poate poate îşi revine sau măcar are un final care să-l facă mai interesant. Dacă pur şi simplu adormi pentru că eşti prea obosit, cu siguranţă îl reiei în zilele următoare.

6. Pentru tine nu există film "prea vechi" şi nici discriminare între filmele americane şi celelalte.
Sunt puţini care se uită la filme făcute înainte de anul 2000 şi la filme care nu sunt produse în SUA, dar sunt şi mai puţini cei care se mai uită la un film alb-negru. Pentru tine sunt irelevante anul filmului, ţara de provenienţă şi genul, bun să fie!.

7. Notarea filmelor este esenţială. 
Chiar dacă nu eşti pasionat să notezi filmele pe site-uri gen IMDb, în mintea ta mereu atribui o notă filmelor, multe dintre ele rămânând în memorie doar cu nota pe care le-ai acordat-o după vizionare. Tot aici intră şi categoria recenziilor fără notă. Oricât de stufoasă ar fi o recenzie, dacă autorul nu iţi spune şi ce notă îi dă filmului, atunci degeaba a mai scris.

8. Viaţa ta este ca un mix de filme. 
Multe întâmplări şi persoane din viaţa ta te duc involuntar cu gândul la poveşti, faze şi personaje din filme şi te fac să te simţi ca pe un platou de filmare imens.

9. Cel mai mult timp petrecut într-un supermarket este la raionul de dvd-uri. 
Chiar dacă intri doar pentru o apă plată, îţi este imposibil să nu treci şi pe la raionul de dvd-uri, singurul loc care te face să pierzi noţiunea timpului.

10. Colecţia ta de dvd-uri este un loc sacru. 
Îţi place să te lauzi cu ea şi să o arăţi tuturor, dar urăşti ca cineva să-şi bage nasul în colecţia ta, să-ţi atingă dvd-urile şi să-ţi strice ordinea numai de tine ştiută. De altfel, urăşti să împrumuţi dvd-urile de teama deteriorării lor. Mai bine refuzi politicos şi te faci că nu ai auzit, decât să ai remuşcări toată viaţa pentru alegerea făcută.

11. O conversaţie pe tema cinematografiei ţi se pare mai interesantă decât oricare alta. 
Poţi să porţi discuţii banale pe teme de sport, politică, muzică, afaceri etc., dar când vine vorba de cinematografie eşti alt om... te transformi, te implici mult şi niciodată nu consideri terminată conversaţia (mereu mai este ceva de zis).

12. Ai tendinţa să evaluezi inteligenţa unei persoane în funcţie de filmele sale preferate.

13. Esti revoltat când vezi că un film care nu ţi-a plăcut este cotat foarte bine şi invers.

14. Pe desktopul tău, predomină wallpaper-urile ce au legătură cu lumea filmului.
(postere, actori, regizori etc.).

15. Ai cel puţin 1 film preferat de care foarte puţini au auzit şi îl aduci mereu în discuţiile cu alţi cinefili înfocaţi cu scopul de a-i impresiona. 
(cum, nu ai auzit de el? nu l-ai văzut ? nu se poate...trebuie urgent să-l vezi!)

Lista rămâne deschisă, aşa că aştept cu drag şi alte simptome pe care le-am omis.

Un comentariu :

  1. 5. Dupa ce termin de vazut, de constiincioasa, de incapatanata, si constat ca filmul este la fel de prost, asa cum banuiam in primele minute, ma enervez ca mi-am pierdut timpul si nu am revazut ceva ce-mi place.
    6. din contra nu-mi pot imagina existenta cinefila fara Almodóvar, Tarkovsky, Iñárritu, Mihalkov, Truffaut, Zeffirelli, …
    Iar in unele genuri (comedie), am ajuns sa cred ca INAINTE se faceau filme mai bune, exista umor fara sa apeleze la trucurile cu sex-ul sau limbajul semiobscen la care se apeleaza ( prea mult) pentru a crea gag-ul, acum.
    10 Da! Le am pe toate care-mi plac, as vrea sa le revad sau as vrea sa le vada si baiatul meu.
    Este la fel cum faceam pe vremuri cu biblioteca. Si cateodata, iau un film sa-l revad numai pentru cateva secvente, cum de asemenea cauti intr-o carte numai cateva pagini pe care ai vrea sa le recitesti.
    11. exemplificarea? Pai comentez la tine pe blog.
    12 inteligenta nu! Dar gradul meu de compatibilitate cu ei.
    15. nu ca sa impresionez, ci mai degraba sa starnesc curiozitatea celorlalti ca sa-l vada. Ba devin aproape agasanta, cand ma tin scai de cei dragi sa vada un film, pentru ca stiu sigur ca le-ar placea si as vrea sa-l comentam, dupa.

    RăspundețiȘtergere