.

18 iulie 2013

10 Filme Favorite - Marius Toma (delfinașu)

Marius Toma, aka "delfinașu", a cochetat acum mai bine de 10 ani cu jurnalismul, fiind colaborator al revistelor TvMania şi VIP pe secţiunea de filme, vedete, ştiri ce aveau legătură cu cinematografia. 
Ceva mai târziu, din pasiunea lui pentru filme şi statistici, s-au născut concursurile de pe CinemaRX - "Box Office: Mai Mult sau Mai Puţin?", "Mogul de multiplex" şi "Blockbusterul anului", fiind şi unul dintre cei mai buni jucători-prezicători.
Este co-inventatorul site-ului CinemaSX, singura bursă virtuală de filme din România ce încearcă de aproape 3 ani să dea o valoare filmelor, cât mai aproape de adevăr. Datorită celor peste 1.200 de jucători înscrişi, site-ul este foarte aproape de a obţine statutul de barometru al succesului de box office al filmelor care se vor lansa în România.
Pe blogul personal, delfinasu.blogspot.com, postează doar lucruri care i-ar interesa pe prietenii foarte apropiaţi. Review-urile de filme în varianta scurtă şi le postează pe CinemaRx, iar cele elaborate pe forumul de pe CinemaSX.
În total sunt peste 400 de păreri cu semnătura lui sub pseudonimul "delfinașu".
Așadar, are cuvântul:

" Mi-e greu să aleg 20, ba chiar 50. Cum să aleg din cele peste 1000 de filme vizionate, doar 10?! Sunt multe filme care merită menţionate. Topul de mai jos, în ordine aleatorie, conţine filme care m-au impresionat în primul rând prin ideea lor de bază susţinută printr-un scenariu inteligent, care te pune pe gânduri, replici memorabile, o regie originală însoţită de cadre metaforice, o distribuţie de excepţie, o coloana sonoră care îţi gâdilă plăcut urechile şi care să se potrivească de minune cu ce se întâmplă pe ecran, editare şi efecte speciale vizuale şi sonore nemaintalnite.
Am considerat un film bun, acela care mi-a atins o anumită coardă sensibilă. Ideal este să fii atât de absorbit de ce se întâmplă pe marele sau micul ecran, încât să uiţi că vizionezi un film...

Unele dintre cele prezente în top (repet, într-o ordine aleatorie) au reuşit acest lucru, altele doar m-au impresionat prin anumite lucruri mai sus menţionate.

1. Frida (2002) un film mult subestimat, poate datorită celei de-a doua jumătăţi ce nu este la fel de impresionantă precum prima jumătate. A fost proiectul de suflet al Salmei Hayek, care face rolul carierei ei, meritând din plin nominalizarea la Oscar şi chiar şi marele premiu în opinia mea. Un film care excelează la capitolul regie, imagine şi coloana sonoră. Unele secvenţe sunt antologice: accidentul, tablourile care prind viaţă, dansul... Un film de neuitat, de revăzut...


2. The Matrix (1999) un film devenit clasic. O idee genială, însoţită de un scenariu inteligent, cu multe replici celebre, efecte speciale de excepţie, muzică antrenantă. Numeroase cadre, parcă desprinse dintr-un comic-book, prezintă multe semnificaţii care pot scăpa la prima vizionare (nume, culori, numere de camere ș.a.), dar care au contribuit din plin la naşterea unei noi mitologii. L-aş revedea cu mult drag şi în 3D. Au fost relansate o grămadă de filme în format 3D şi l-au omis tocmai pe acesta.


3. Braveheart (1995) - FREEEEE-DOMMMMMM !!! Mel Gibson face un film de nota 10 atât ca regizor cât şi ca actor. James Horner merită şi el un Oscar pentru coloana sonoră deosebită, care contribuie cu brio la calitatea filmului şi la emoţiile care te copleşesc în anumite secvenţe. Un film pe care oricând îl revăd cu plăcere şi la care de fiecare dată îmi scapă o lacrimă-două. Nu ar trebui să lipsească din colecţia unui cinefil adevărat. - Every man dies, not every man really lives! -


4. Gladiator (2000) - What we do în life echoes în eternity -. Actori foarte buni (în frunte cu Russell Crowe), regie impecabilă, muzică originală compusă de Lisa Gerrard şi Hans Zimmer - emoţionantă, scene de luptă bine realizate. - Strength and honor. -


5. Shrek (2001) - Onions have layers -. Primul film din seria Shrek a însemnat o revoluţie. Categoria cel mai bun film animat la Oscaruri, a fost special concepută pentru el. Animaţia este de nota 10, muzica aleasă cu grijă, replicile pe măsură, iar personajele sunt antologice în frunte cu Donkey ("of course you're a girl dragon") - un Eddie Murphy cu o voce de aur. Un film nu numai pentru copii ci şi pentru adulţi, conţinând multe parodii la filme de Disney şi nu numai... iar pentru cine ştie istoria plecării lui Jeffrey Katzenberg de la Disney la Dreamworks, filmul poate capătă şi alte conotaţii amuzante.


6. The Notebook (2004) - Un foarte emoţionant şi lacrimogen (dar în sensul bun al cuvântului) film de dragoste. Mi-a plăcut foarte mult! Se pare că au plâns la acest film mai mulţi oameni şi decât la Titanic, aşa că, pregătiţi-vă batistele. Alte romane ale lui Nicholas Sparks care au fost ecranizate şi care merită cu adevărat vizionate: Mesaj de departe - Message in a Bottle şi O iubire de neuitat - A Walk to Remember.


7. Chicken Run (2000) - Freeeeeeeeeeeedom! Americanii au fost atât de impresionaţi încât mai multe luni nu au mai mâncat la KFC. Pe mine m-a impresionat cât de bun a ieşit un film cu câteva tone de plastilină şi câtă muncă a stat în spatele unei singure secunde.


8. Jeux d'enfants - Love me if you dare (2003) - Unul dintre cele mai frumoase şi AMUZANTE filme de dragoste... de la copilărie, staţionând la maturitate şi ajungând la bătrâneţe. Un foarte emoţionant film cu doi actori deosebit de talentaţi - Marion Cotillard (promitea de-atunci) şi Guillaume Canet (între timp au devenit şi părinţii unui băieţel). Un mare plus şi regizorului şi co-scenaristului Yann Samuell.


9. Requiem for a Dream (2000) - Darren Aronofsky reuşeşte un film de nota 10, un film pe care l-aş prezenţa în fiecare liceu din România, chiar din clasa a 9-a, pentru a şti la ce să se aştepte din partea drogurilor. Este intenţionat tulburător şi exagerat atât vizual cât şi muzical (compozitorul Clint Mansell este excepţional!), iar distribuţia este potrivită.


10. The Dark Knight (2008) - Cel mai bun film cu super-eroi de până acum şi nu numai datorită Jokerului, interpretat magistral de Heath Ledger. "


Mulțumesc pentru participare.

Un comentariu :